L’Ajuntament de Sant Fost i Aqualia arriben a un acord per garantir l’accés a l’aigua a les famílies vulnerables

Dimecres, 16 de desembre de 2020 a les 12:00

Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Fost i l’empresa concessionària de l’aigua municipal, Aqualia FCC, han arribat a un acord per donar compliment a la llei 24/2015 i garantir l’accés a l’aigua potable a totes les famílies de Sant Fost, independentment de la seva situació econòmica i/o social. L’acord es va materialitzar el passat dijous 10 de desembre quan el responsable de Barcelona i Girona d’Aqualia, Manel Gómez, i l’alcalde de Sant Fost, Carles Miquel, van signar el conveni.

Ambdues parts acorden crear un Fons Social de Solidaritat per garantir el pagament de les factures d’aigua als ciutadans i ciutadanes que no poden fer-se’n càrrec. La dotació econòmica d’aquest fons és d’un màxim de 4.000€ anuals, que aniran a càrrec d’Aqualia a fons perdut.

També és defineix la creació de la figura de ‘comptador temporal’ per a usuaris i usuàries de Serveis Socials que ho necessitin, amb l’objectiu de regular possibles connexions irregulars, i un protocol de col·laboració entre els Serveis Socials locals i l’empresa concessionària per tal d’actuar de forma àgil d’acord amb la llei 24/2015.

El protocol a seguir davant els possibles casos de pobresa energètica determina que Aqualia contactarà els Serveis Socials de Sant Fost per tal que acreditin si la persona es troba en una situació de risc d’exclusió residencial. Tot seguit, els Serveis Socials es posaran en contacte amb les persones en qüestió per acreditar la seva situació.

Per vetllar pel compliment d’aquest acord, l’Ajuntament i Aqualia crearan una comissió de seguiment i compartiran informació relativa al nombre de beneficiaris del fons, el deute acumulat de les persones identificades com a vulnerables o el seguiment i control trimestral de la quantitat disponible del Fons Social, entre d’altres.

Aquest conveni neix de la voluntat de l’Àrea de Drets Socials de garantir l’accés als subministres bàsics de la població de Sant Fost, així com vetllar pel compliment de la Llei 24/2015. El regidor de Serveis Socials de Sant Fost, Alberto Bastida, ha incidit en la necessitat d’establir mesures socials com les d’aquest acord “ja que malauradament aquestes situacions són presents i enguany s’han incrementat al municipi, com a conseqüència directa de l’emergència sanitària i del desfavorable context econòmic que la COVID-19 ha ocasionat. Des dels Serveis Socials de l’Ajuntament estem portant a terme accions encaminades a pal·liar aquestes situacions i garantir els subministraments bàsics, com l’aigua, de tots els ciutadans”.

Per la seva banda, el responsable d’Aqualia, Manel Gómez, ha manifestat que “el nostre paper, com a empresa gestora, no és tan sols el d’oferir un bon servei, sinó també garantir la sostenibilitat social, al costat de l’Ajuntament. L’aigua és un bé bàsic de primera necessitat i, per tant, un dret humà que tothom ha de tenir garantit”. 

Darrera actualització: 16.12.2020 | 12:01