Nou pla per millorar la seguretat a Sant Fost

Divendres, 26 de març de 2021 a les 13:50

L’Ajuntament de Sant Fost ha presentat aquest divendres el Pla de Seguretat Local en la Junta de Seguretat Local extraordinària celebrada per a l’ocasió. Es tracta d’un document fet en col·laboració amb tots els cossos policials i pensat per millorar la seguretat al municipi que, segons la caporal de la Policia Local de Sant Fost, Mayte Toledo, “marca un abans i un després en l’àmbit de la seguretat del municipi” i permetrà que el cos policial “faci rendició de comptes amb la ciutadania i treballi estratègicament per consolidar-nos com un servei de qualitat”.

Toledo ha precisat que “s’ha de treballar sinèrgicament l’estratègia policial tenint presents les realitats i necessitats del municipi”, pel que cal, segons ella, “fer escolta activa amb la comunitat” i “interpretar les dades” que s’obtinguin. També ha destacat la necessitat “d’apostar per treballar polítiques públiques de seguretat” ja que “al segle XXI no podem continuar treballant amb patrons caducs del segle XX; la policia ha de ser proactiva i treballar de forma  conscient en la prevenció dels delictes i en les problemàtiques associades a la seguretat”, ha assegurat.

La caporal s’ha compromès a què la policia santfostenca treballi d’acord amb aspectes com “l’observació, la coordinació i la cooperació, la participació ciutadana i l’optimització de recursos” i ha indicat que els propers mesos giraran entorn a “la planificació de serveis, la visualització de la policia als carrers del municipi, la proactivitat i la proximitat”, per tal d’aconseguir millorar la percepció de la seguretat al municipi, visibilitzar-se entre els santfostencs i donar un millor servei a la ciutadania. Finalment, Toledo també ha agraït a l'alcalde i al regidor l'aposta feta des del consistori per tenir una policia de proximitat i de qualitat al poble.  

Un pla, cinc àmbits d’actuació

El nou Pla de Seguretat Local de Sant Fost, que s’haurà d’aprovar en sessió plenària, se centra en cinc grans àmbits d’actuació:

  1. Seguretat ciutadana: algunes de les propostes inclouen la possibilitat d’instal·lar càmeres als accessos i sortides de les urbanitzacions, fomentar el patrullatge dinàmic amb especial atenció a les urbanitzacions o combatre les fake news en aquest àmbit. També es proposa potenciar la col·laboració entre cossos de seguretat i entitats de seguretat, potenciar la Policia Local i actualitzar els protocols i plans d’emergències on intervé Protecció Civil.
  1. Seguretat viària i mobilitat: pel que fa a la mobilitat, l’estudi suggereix realitzar un estudi d’accidentalitat al municipi, estudiar l’estat dels senyals i valorar-ne la incorporació de nous, instal·lar radars per eliminar l’excés de velocitat i càmeres de videovigilància a punts negres per a detectar infractors i reduir-ne el nombre. També proposa estudiar la incorporació de bandes rugoses i altres elements que permetin controlar la velocitat, millorar els carrils bici del municipi per connectar els punts més freqüentats de forma segura i desenvolupar formacions a centres educatius per prevenir futurs infraccions al municipi. L’estudi incorpora l’opció d’eliminar els senyals sexistes.
  1. Incendis i emergències: en l’àmbit de la prevenció d’incendis, el pla proposa estudiar la situació actual dels boscos i els accessos, dissenyar una estratègia de neteja de boscos i accessos a les urbanitzacions per habilitar l’espai per vehicles d’emergència, mantenir netes les franges de protecció perimetral al voltant de les urbanitzacions i actualitzar el pla de prevenció d’incendis. També inclou promoure el control dels abocaments il·legals i promocionar la deixalleria.
  1. Qualitat de vida i civisme: algunes de les propostes que inclou l’estudi per millorar la qualitat de vida i el civisme de Sant Fost són estudiar quins espais de propietat de l’Ajuntament poden ser transformats en alternatives d’oci per a joves, promoure activitats d’oci des de l’Ajuntament que aprofitin la natura per enfortir l’arrelament a Sant Fost, formar els adolescents contra el sexting, les estafes d’internet i les addicions i difondre els canals a l’abast de les dones per denunciar qualsevol tipus d’assetjament, temptativa o agressió, a més de garantir el benestar social i vetllar pel benestar animal.
  1. Soft security: el pla introdueix la ciberseguretat per defensar el municipi i les seves persones davant d’amenaces i riscos als que exposa l’ús d’internet amb desconeixement. L’estudi proposa avaluar l’estat actual de la ciberseguretat al municipi, i conèixer i començar a treballar els elements bàsics de ciberseguretat a nivell local.
Darrera actualització: 26.03.2021 | 13:54