ACLARIMENT SOBRE ACTUACIONS FORESTALS

Dimecres, 21 de desembre de 2022 a les 00:00

Des de l’Ajuntament de Sant Fost volem aclarir la situació ocasionada fa uns dies a la finca forestal de la Font de les Monges, on es van realitzar unes actuacions en uns camins d’aquesta propietat privada, que van generar confusió entre els veïns.

Les actuacions es van produir en una parcel.la privada, no municipal, i aquestes disposaven del permís corresponent que va ser atorgat per la Direcció dels Serveis Territorials  del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Concretament, des de la Generalitat s’ha autoritzat l’execució d’un aprofitament forestal en aquesta parcel.la privada, consistent en l’aclarida o tallada de selecció de certes espècies arbòries, sempre respectant uns condicionants inclosos en aquest permís, com la tala d’arbres morts o afectats per malalties, l’establiment de la densitat mínima de peus / hectàrea que caldrà deixar, entre altres.

Cal recordar que la gestió forestal, realitzada de manera sostenible i adequada, és necessària per garantir la persistència de les masses de bosc, afavorint-ne la salut i vitalitat dels seus ecosistemes, i comporta avantatges ambientals com la reducció del risc d'incendis i plagues, la contribució a la mitigació del canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, i recursos com l'aigua i el sòl.

En l’aprofitament forestal, a més, mitjançant l’aplicació de condicionants de disponibilitat i de sostenibilitat es possibilita que l’aprofitament dels recursos forestals contribueixi al desenvolupament socioeconòmic del territori.

Degut a l’abandó dels conreus, que està fent créixer la superfície forestal i on la densitat dels boscos augmenta contínuament, i a conseqüència de l’emergència climàtica, els boscos catalans són més vulnerables als incendis, pel que cal disposar d’uns boscos preparats per prevenir-los. Tenint en compte que aproximadament el 75% de la superfície forestal del país és privada, la prevenció en finques privades és molt important.

Gràcies per la vostra preocupació i col·laboració. Entre tots, cuidem els nostres boscos!

 

Darrera actualització: 20.12.2022 | 13:01