La pelussa dels pollancres

Dijous, 22 de maig de 2014

Tot i que molesta, no provoca al·lèrgies

Els pollancres (Populus nigra) són molt freqüents en els parcs, jardins i carrers de moltes ciutats. Són uns arbres de fulla caduca, que protagonitzen un curiós fenomen cada any, a finals de la primavera, quan desprenen abundant borrissol blanquinós que vola empès pel vent per acabar dipositant-se a terra.

Si bé aquest borrissol pot resultar molest, no és causa d'al·lèrgies, ja que no es tracta de pol·len, sinó d'un eficaç sistema de dispersió de les llavors per l'aire.

Totes les espècies ibèriques del gènere Populus produeixen llavors embolicades en un plomall de pèls blancs, si bé les més cridaneres són les del pollancre negre (P. nigra).

Com limitar les molèsties que produeixen les pelusses del pollancre?

Les pelusses de pollancre resulten molestes per a moltes persones , perquè embruten els carrers , es colen a l'interior de les cases i, en grans acumulacions, formen un material altament inflamable que en presència d'un focus de calor pot donar lloc a un foc. Hem de tenir molt present que cremen tan ràpid, que encara que el foc no arriba a fer-se gran, pot ser perillós.

Les lleus molèsties que poden provocar aquestes pelusses tot just duren unes poques setmanes al final de la primavera . Per evitar-ho cal renunciar als pollancres com arbres ornamentals, només cal escollir peus mascle, que no produeixen llavors.

Darrera actualització: 2.07.2020 | 21:32